Background Image Stucadoor website
Ontvang Offertes
Vergelijk aanbiedingen van experts

Leemstuc

Leemstuc is niet alleen een mooie afwerking in uw woning, maar ook nog eens een hele gezonde. Leemstuc heeft namelijk de eigenschap dat het de vochtigheidsgraad bij u thuis constant lager houdt. Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen.

Wat is leemstuc?

Leem is een bouwmateriaal bestaande uit natuurlijke grondstoffen. Het bestaat uit zand, water, klei en stro. In plaats van stro wordt ook nog wel eens zaagsel, papiercellulose, hennephout of weipoeder gebruikt, al naar het gelang het gewenste effect. Leemstuc wordt al eeuwen gebruikt door verschillende culturen van over de hele wereld. Het is een voorloper van cement.

Voordelen van leemstuc

Dat leemstuc al zo lang populair is, heeft verschillende redenen. Het materiaal heeft namelijk positieve eigenschappen, waar u veel voordeel mee kan doen.

  • Milieuvriendelijk
    Leem is een volledig natuurlijk materiaal waar geen stoffen aan worden toegevoegd die schadelijk kunnen zijn voor mensen, dieren of de natuur.
  • Vochtregulerend
    Leem geeft vocht af wanneer de lucht droog is en neemt vocht op uit de lucht als deze (te) vochtig is. Dit verbetert de klimaatwerking in uw woning. Omdat de luchtvochtigheidsgraad laag gehouden wordt kunnen huisstofmijt en schimmels zich niet goed nestelen in uw woning.
  • Warmteregulerend
    Leemstuc biedt thermische isolatie, omdat het materiaal gelijkmatig warmte afgeeft en zich aanpast aan de omgeving.

Leemstuc kan op bijna alle ondergronden aangebracht worden. Daarnaast kan het materiaal op diverse manieren afgewerkt worden, waardoor u zelf de gewenste uitstraling kunt bepalen. U kunt het bijvoorbeeld grof op laten brengen voor een ruiger uiterlijk of juist glad laten afwerken met een finishlaag voor een warmere uitstraling. Leemstuc heeft een natuurlijke uitstraling wat bij veel mensen in de smaak valt. Het is tijdloos en duurzaam.

U kunt zelf bepalen hoe dik u uw muren wilt afwerken met leem. Hoe dikker de basislaag, des te beter het materiaal de luchtvochtigheidsgraad kan reguleren. Een stucadoor adviseert hierbij een dikte van ongeveer 3 centimeter voor een optimale werking. Omdat het een natuurproduct is, is leemstuc enkel verkrijgbaar in natuurlijke tinten, zoals bruin en rood. Dat wil niet zeggen dat u alleen maar deze kleuren op uw muur kunt krijgen. Het materiaal laat zich namelijk gemakkelijk afwerken met latex verf, waardoor u toch elk gewenste kleur kunt krijgen.

Toepassingen van leemstuc

Vanwege de vochtregulerende werking is leemstuc de ideale oplossing voor mensen met astma, bronchitis of een huisstofmijt allergie. Zelfs rokers zouden baat kunnen hebben bij een muur met een leemstuc finish, omdat de rook door de muren wordt opgenomen en niet in de lucht blijft zweven.

Helaas heeft de vochtregulerende eigenschap ook een nadeel. Het materiaal moet het opgenomen vocht weer kunnen afgeven. Leem is hierdoor niet geschikt voor het gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Wanneer leem te lang vochtig blijft kan er schimmel in komen. Wilt u toch graag een natuurlijke look in uw badkamer? Dan zou Venetiaans stucwerk, microcement en microbeton of beton ciré een goed alternatief kunnen zijn. Laat meerdere stukadoors je adviseren over de mogelijkheden en vraag gratis offertes op.

Stukadoor inhuren?

Vraag offertes op bij stukadoors in uw regio en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op de kosten die u moet maken.